Logo

ЗС Пловдив: Почина големият спортен журналист и футболен историк Силвестър Милчев

11 Февруари 2024 00:00 (ЗС Пловдив)
 

   В неделя на 91-годишна възраст в дома си в София е починал големият спортен журналист и футболен историк Силвестър Милчев (1932-2024).

   Изпуснат факт от професионалната му биография, преразказана в над тридесет траурни съобщения от неделния ден в отделни сайтове и медии е, че през 1993-1994 г. Силви (както галено го наричаха колеги и приятели) бе член на софийския кореспондентски екип на пловдивския всекидневен вестник "Денят".

   Именно тогава като прохождащ спортен журналист срещнах Силвестър Милчев, чието име ми беше известно от страниците на най-тиражния вестник в народната република - "Работническо дело". Но при първата ни среща на живо изненадата ми бе огромна - нито следа от прекомерно самочувствие в един човек, чиито статии са излизали в поне 600 000 копия. Винаги бе готов да помогне на колегите си от "спорта", които естествено до един бяхме по-млади от него.

   Впоследствие Силвестър Милчев се превърна в изявен футболен историк от национален мащаб, след като публикува над 15 книги на тема история на българския футбол, като се започне от първите прояви в началото на 20. век и се приключи с 1989 година. И винаги беше изключително критичен към себе си, ако видеше отпечатано грешно име или резултат в някоя от своите книги. По собствена оценка сред най-големите му постижения е откриването в Централния държавен архив на учредителния протокол от 1929 г. на софийския ЖСК Локомотив, чийто привърженик беше Силвестър.

   Малко известен факт е, че Силвестър Милчев не е завършил "журналистика", а софийския Висш селскостопански институт. Именно покрай агрономическото му образование в студентската си книжка притежаваше интересен автограф - на професора по анатомия на животните Димитър Тодоров Димов, който извън академичните среди е по-известен като автора на романа "Тютюн".

   При телефонните ни разговори Силвестър Милчев с огорчение говореше за плагиатството, което вършат спортни журналисти, които вземат наготово факти или снимки от неговите книги и дори не споменават името му.

   Според колегите от вестник "24 часа" опелото ще се състои в четвъртък, 15 февруари 2024 г., от 12,30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

   Редакторът на Прес-службата на ЗС на БФС - Пловдив изказва искрените си съболезнования на роднините и приятелите на Силвестър Милчев.

   Дълбок поклон пред паметта на спортния журналист, футболния историк и човека Силвестър Милчев!

                                                     Редакторът на Прес-службата на ЗС на БФС - Пловдив

 

 

   

 

Още новини от ЗС Пловдив

Състоя се съвещание с представителите на Трета лига - Югоизточна група

18 Юли 2024 00:00
   Днес в зала "Пловдив" на хотел "SPS" в Пловдив се състоя традиционното съвещание с представители на клубовете от Трета лига - Югоизточна група.    От Зоналния съвет в Пловдив участие взеха Председателят Огнян Златков, Секретарят Милко Якимов и Георги...

ВАЖНО! Срокът за приемане на заявките за участие е от 15 юли до 02 август

15 Юли 2024 00:00
СТК съобщава, че срокът за подаване на заявки за участие в първенствата за сезон 2024/2025 , администрирани от ЗС на БФС - Пловдив е от 15 юли  до 02 август.    Заявките се приемат на място в сградата на ЗС на БФС - Пловдив, ул. "Гладстон" 19 или на електронна поща:...

Въведени са резултатите от Ф 7, Ю 10, група А, 26. кръг от 2. юни

30 Юни 2024 00:00
С огромно закъснение. По вина на редактора. Поднасяме извинения на потребителите на нашата информация. Благодарим на колегата Йордан Циров от сайта bulgarian-football.com за настойчивото напомняне да въведем тези резултати!  
  • Архив
www.bionat.bg